Skip to main content

Ons heelal als vuilnisbelt: hoe puin in de ruimte terecht komt..

Tot 1950 was ons heelal vrij van menselijke activiteiten. Toen de Sovjet-Unie in 1957 voor het eerst een satelliet de ruimte in stuurde kwam daar verandering in. Het begin van het ruimtelijke tijdperk was daarmee in zicht. Veel mensen raakten enthousiast en zo ook wetenschappers. Dit zorgde ervoor dat nieuwe technologieën op de ruimte werden toegepast. Er ontstond veel optimisme rondom de ruimtevaart maar toch heeft de ruimtevaart ook een donkere kant, namelijk puin afval, waardoor de ruimtevaart eventueel in de toekomst onmogelijk is. Een puin container huren in de ruimte is onmogelijk en ook andere bestaande methodes worden nog niet (vaak genoeg) toegepast, Hoe dat precies komt en wat we kunnen doen tegen afval in de ruimte leest u hier.

Hoe ontstaat puin afval in de ruimte?

3..2..1.. Een nieuwe satelliet schiet de ruimte in. Satellieten zijn klein en de ruimte is groot. Voordat een satelliet zijn werk kan doen moet hij zich eerst in twee delen opsplitsen. Één deel dat ervoor zorgt dat de satelliet de ruimte bereikt en het andere deel; de satelliet zelf. Zodra de satelliet de juiste aardbaan heeft bereikt valt het eerste deel eraf. Hierdoor ontstaat ruimteafval. Het ruimteafval kan verschillen in grootte: zo zijn er delen even groot als een satelliet, maar er zijn ook deeltjes met een grootte tussen de 1 en 10 millimeter. Misschien denkt u nu: ‘’Ach, wat maken die kleine deeltjes afval nu uit? De ruimte is zo groot’’. Niets is minder waar. In totaal zwerven er nu ongeveer meer dan 200 miljoen objecten gevonden in de ruimte die de ruimte vervuilen.

Puinafval in de ruimte

Deze objecten kunnen ervoor zorgen dat nieuwe satellieten botsen met de vuildeeltjes waardoor er nog meer ruimteafval ontstaat. Als we op het punt komen dat de kring rondom de aarde volledig is vervuild met afval kan het zelfs zo zijn dat nieuwe satellieten en raketten de ruimte niet eens meer bereiken. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar puinafval in de ruimte. Als er niets verandert aan de manier waarop we satellieten en raketten de ruimte insturen zal er in 2070 zoveel afval in de ruimte de ruimte zijn dat het onmogelijk wordt voor satellieten en raketten om deze ‘vuilnisbelt’ te doordringen. Dit betekent dus dat we belangrijke voorzieningen zoals communicatie, weersvoorspellingen en live internationale televisie-uitzendingen kwijtraken. Om ervoor te zorgen dat de ruimtevaarten niet stagneren is het belangrijk dat er regels komen.

Hoe kunnen we puin afval in de ruimte opruimen of voorkomen?

Helaas zijn er veel bedrijven die het commerciële gedeelte van de ruimtevaart zwaarder laten wegen dan het milieu. Dit zorgt ervoor dat er te weinig rekening wordt gehouden met loskomende onderdelen waardoor het ruimteafval in de toekomst zal toenemen. Wilt u met uw bedrijf bijdrage aan een duurzame samenleving? Lees dan onze blog over de tips voor bedrijven om zich voor te bereiden op een duurzame bedrijfstrategie.

Hoewel er al een aantal richtlijnen zijn rondom de ruimtevaart zijn er nog geen strenge regels om het afval in de ruimte te beperken. Het terugdringen van de hoeveelheid afval dat in de ruimte rondzwerft is belangrijk om de ruimtevaart zo soepel mogelijk te laten verlopen. Grote organisaties zoals NASA en SpaceX voeren onderzoek uit naar milieuvriendelijke lanceer methodes en manieren om het puin in de ruimte op te ruimen. Er zijn twee afvalsoorten: klein ruimteafval zoals moeren, en groot ruimteafval zoals kapotte satellieten.

Ruimteafval

Wetenschappers zijn al een langere tijd bezig met oplossingen om zowel groot als klein ruimteafval op te ruimen of te voorkomen. Zo bestaan er lasers die ervoor kunnen zorgen dat kleinere stukjes puin terugkomen naar de aarde en ook paraplu’s die ervoor moeten zorgen dat satellieten als het ware worden opgevangen. Grote delen puin kunnen worden opgeruimd door middel van magneten die het afval naar de dampkring trekt waar het vervolgens verbrand. Ook zijn er bepaalde banen rondom de aarde die als een soort afvalcontainer dienen. Hoe wij op aarde een puincontainer huren, zo wordt ook een deel van het heelal als puincontainer gezien. Om het afval deze banen in te leiden of om andere methoden, zoals lasers en paraplu’s, toe te passen is erg veel geld nodig. Dit is de grootste reden dat deze methodes nog niet altijd worden toegepast.

Puin op planeet aarde

Ook op onze eigen planeet maakt puinafval een groot deel uit van onze totale hoeveelheid afval. Om het afvalprobleem tegen te gaan kunt u een puin container huren. Het gescheiden inleveren van afval zorgt ervoor dat afvalverwerkers het afval kunnen hergebruiken zodat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Dit bespaart een hoop tijd, energie, geld en CO2-uitstoot. Aan een puin container huren zitten dus enorm veel voordelen voor zowel mens als milieu. Bent u enthousiast geworden en wilt u meteen een puincontainer huren? Bekijk dan onze website voor de mogelijkheden.