Skip to main content

Recycling en duurzaam leven is voor de Nederlander steeds belangrijker geworden. Door gezamenlijk meer aandacht te besteden aan het scheiden van afval en het recyclen ervan hebben we in 2018 ruim 20 procent minder grondstoffen gebruikt dan in de jaren daarvoor. Toch produceren we ook meer afval dan we voorheen deden. Het is daarom belangrijk om te weten welke mogelijkheden er zijn voor het verwerken van afval.

Recyclen; wat is dat precies?

Er zijn verschillende manieren om met afval om te gaan nadat is ingezameld. ‘Recycling’ wordt gebruikt als overkoepelende term om afval te hergebruiken. Wanneer afval gerecycled wordt, wordt het afvalproduct in zijn geheel of een deel ervan hergebruikt zonder dat hier kwaliteit bij verloren gaat. Met het hergebruiken van afvalstoffen besparen we een hele hoop CO2-uitstoot, energie en tijd. Reden genoeg om er tijd en aandacht aan te besteden en om juist nu een afvalcontainer te huren.

Wat houdt upcycling in?

Upcycling is een vorm van recyclen. Met upcycling wordt bedoeld dat een product na verwerking dezelfde kwaliteit behoudt of zelfs een betere kwaliteit krijgt. Zo worden onbruikbare producten verwerkt tot nieuwe producten waardoor ze meer waarde krijgen. Het verschil tussen recycling en upcycling is dat bij het upcyclen van een product altijd het hele product wordt gebruiken. Door producten te upcyclen zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig en daarnaast vermindert het ook nog eens de hoeveelheid afval in ons land.

Downcycling; negatief of toch niet?

Downcycling kan voor sommigen negatief klinken. Toch heeft het downcyclen twee kanten. Maar eerst; wat houdt downcycling eigenlijk in? Downcyclen is een manier van recyclen waarbij een product voor een deel of in zijn geheel wordt hergebruikt maar daarbij gaat wel de kwaliteit verloren. Denk bijvoorbeeld aan glas en plastic. Toch is downcyclen niet negatief; we besparen er hoe dan ook nog steeds nieuwe grondstoffen, materialen en afval mee.

Afvalcontainer huren om te recyclen

Voor welke manier van recycling ook wordt gekozen, afvalmanagement zal een belangrijke rol blijven spelen. Om zelf een steentje bij te dragen een aan beter milieu waarin er minder nieuwe grondstoffen en materialen nodig zijn kunt u een afvalcontainer huren in onze webshop om uw afval gescheiden in te leveren. Wij zorgen ervoor dat uw afval terecht komt bij een afvalverwerker. Zo maken wij van afval de toekomst! Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met onze klantenservice!

Lees ook onze blog over: Ons heelal als vuilnisbelt: puin container huren.