Skip to main content

Ondanks dat de winter eraan komt, is het zonnetje nog altijd aan het stralen in de lucht. Gelukkig is het in Nederland in elk jaargetij mogelijk om te beginnen met een renovatie in- of rondom het huis. Een van de renovaties die met de jaren populairder wordt, is zelf je terras aanleggen met tegels. Klaar met constant het gras te moeten maaien en in de lente, zomer en herfst constant alles bij te moeten houden of opruimen? Dan kunt u er voor kiezen om zelf terras aan te leggen en hiermee alle bovenstaande problemen weg te nemen. Door het terras zelf aan te leggen, bespaart u ook nog eens bakken met geld. In deze blog leest u meer over hoe u zelf een terras kan aanleggen.

Bekijk de mogelijkheden

Het is belangrijk om van tevoren te weten of het mogelijk is om een terras zelf aanleggen in uw voor- of achtertuin. Daarbij kunt u er ook voor kiezen om een houten terras zelf te aanleggen. Meet op met een rolmaat hoe groot de tuin moet zijn en noteer dit. Na het noteren meet u het nog eens na. De voorbereiding is van essentieel belang om complicaties in een later stadium te voorkomen. Aan de hand van deze afmetingen weet u ongeveer hoeveel vierkante meter aan tegels u nodig heeft. We geven hierbij de volgende tip: haal meer dan het minimale. Tegels zijn breekbaar en bij een renovatie gaat er bijna altijd wel een tegel kapot. Bespaar uzelf benzine en moeite door meer te halen dan minimaal nodig. Daarnaast verliest u ook zo’n 5% aan tegels bij het snijden van de tegels.

Bepaal ook met welk materiaal tegels u wilt werken. Welk materiaal u kiest, heeft direct invloed op zowel de prijs als de kwaliteit van uw terras. De ene tegel is makkelijker schoon te maken dan de andere tegel. Daarnaast verschillen de grootte van de tegels ook per soort tegel. Kies dus bewust. Ook kunt u zelf een houten terras aanleggen, wat goedkoper is. Voor deze blog gaan wij uit van tegels.

De grond klaarmaken

Dit is het gedeelte van het proces waarbij veel rotzooi vrij gaat komen, daarom raden wij u aan om een grondafval container te huren. Uw afvalbakken zullen simpelweg niet genoeg ruimte hebben om al het grondafval in kwijt te kunnen. U heeft het terras uitgemeten in een eerdere stap en die oppervlakte mag nu zo’n 20 centimeter diep uitgegraven worden. Over de hele oppervlakte van het terras wilt u namelijk een lichte, niet merkbare, afloop hebben. Zodoende kan het regenwater ergens heen en blijft het niet liggen. De vuistregel is dat u per elke meter 1 cm wilt verlagen richting de buitenkant. Als u het richting de binnenkant doet, stroomt het uw huis in en dat is niet wenselijk.

Breng vervolgens een drainerende ondergrond aan over de gehele vlakte en zorg dat deze goed gladgestreken wordt. Vervolgens drukt u deze ondergrond aan en kunt u beginnen met het aanbrengen van de piketpalen.

De tegels leggen

Ook hiervoor raden wij aan een container te huren, anders zult u meerdere ritjes moeten maken naar het milieupark. Een puincontainer huren zorgt er voor dat u dit probleem niet heeft en op een laagdrempelige manier van uw tegelafval afkomt. We raden u aan om, voordat u begint met de tegels zelf te leggen, de kantoplegging te plaatsen. Hierdoor verplaatst u uw eerder geplaatste werk niet. Hierna kunt u beginnen met het fijnste werk, uw terras zelf aanleggen met tegels! Laat een kleine voeg van een paar millimeter tussen de tegels in, deze kunnen namelijk nog licht uitzetten. Hierna kunt u beginnen met de afwerking van de fundering en klaar is kees! Let er wel op: nadat de fundering stevig is (dit kan een paar dagen duren) kunt u beginnen met de voegen op te vullen. Hier kunt u wit zand voor gebruiken. Wilt u toch liever zelf een betonnen terras aanleggen of zelf een terras aanleggen van hout? Op deze website vindt u accurate prijzen over verschillende soorten grondstoffen, zo kunt u het juiste moment kiezen om een betonnen of houten terras aan te leggen!

Is uw dakkapel toe aan vernieuwing of vervanging? Dan kan het ook erg handig zijn om een container te huren bij afvalcontainers Noord-Holland.